Monday, 29 July 2013

Ramadhan is ending soon

Assalamualaikum peeps.

Tak lama lagi bulan puasa nak tamat, so time akhir-akhir bulan ni orang membusykan diri untuk shopping and segalanya. Family aku selalu get ready awal so takdelah rushing nanti. Usually kitorang before berpuasa dah get ready. Kalau nak keluar fasting month ni memang penat sangat. Takut tak sempat for terawih and so. Lainlah orang yang tak pergi terawih tu lain lah al-kisahnya.

Sebenarnya family aku tak beli pun kuih2 raya ni, malas sungguh. Ibu kata nak buat sendiri tak pun tunggu nenek kasi. My grandmother ni memang suka buat kuih, lagi2 kuih raya. Memang banyak dia buat then nanti dia bagi dekat menantu dia. But this year I might raya dekat Banting dulu. YEYYYYY ADA PKAAAA ADAAA SEMUA. tak sabar nak raya, tangan dah gatal nak duit raya ni. eeehhhhhhh??? hahaha I'm 18 this year so duit raya tu tak tahulah dapat ke tak :(

Tahun ni aku berbaju biru dan hitam. Bukan hitam plain je, dia background hitam then ada pattern bunga. Lawa saaaangat - for me. Time nak beli tu, tengok harga mak datuk!!!! mahalnya. Then I keep convince bangla tu then dapatlah murah sikit, huahuahua... 

Aku taktahu kenapa mak aku nak bercolor biru, sedangkan that's not even my favourite color pun... hish! tapi takpelah, ada je color lain. hmmm i wonder kazen aku guna warna apa lak.. haih tak sabaq nak tengok. Harap2 kak fatin balik lah. Ish kak fatin ni, lupakan kerja tu, balik jelah kampung ): 

Dalam banyak2 raya, aku rindu time kecik2 dulu. Tengok diorang buat ketupat semua lagi meriah dari sekarang. Yelah arwah wan dah takde dengan arwah wan cik. Kalau tak raya meriah sangat, dengan kazen yang belum kawin time tu lagi. hurm kenapalah masa berlalu cepat sangat. kenaaapaaa?!?!?! 

Selalu kalau kat Banting, time-time arwah wan ada, kitorg satu family tidur kat rumah arwah wan. My mum ada 14 adik beradik, but 7 lagi tu stay jauh sebab diorang keluarga tiri and my mum side is 7 jugak, 2 meninggal. So imagine 4 anak arwah wan balik dengan menantu dengan anak diorang lagi and sekarang tambah cucu diorang. omg (It's supposed to be 5 but sorang memang duduk dkat banting so for sure dia tidur rumah dia except pka's siblings la tidur rumah arwah wan) Usually pagi raya, pka and I bangun lewat. Bangun2 tengok orang takde. siot
But now dah tak dah :)
Now lambat bersiap aja. Biasalah dengan kak fatin mendandan tudung dia, sekejap fashion ni kejap fashion tu then mula marah sebab tak jadi. hahaha then dengan syira dengan nak iron rambut but pakai tudung, tak pun cari baju mana satu nak pakai. Japgi pka mengamuk sebab ramai sangat dalam biliknya and semua ddk kat cermin. lastly kak ain dengan suka berlawak, time orang rushing dialah yang mengacau buat lawak but she's the fastest of getting ready. 

Itu baru kitorang, belom campur anak-anak maklang. Kak yatie sure bising and kuat complain. Kalau kak dayah lak, masuk bilik and ckp "eeee lambatnyaaaa" 
pewpewpew :3
cerita pasai ni buat aku tak sabaq nak raya....

Kalau dekat kampung kkb plak lain citenye. My grandma ada 4 je anak and smua laki excpt the last one. This year my aunt tak balik for raya cause she stay in Ireland and dia balik on September :3

So kalau balik, malam raya for sure tengok budak2 main bunga api, takpun pasang pelita. Usually my dad je rajin, yang lain rajinlah jugak but in banting pun my dad yang pasang pelita semua. 
Tapi sebelah my dad tak ramai pun kazen and im the eldest. So agak bosanlah tapi beraya tu best sebab banyak rumah nak kena pegi unless dekat banting, even banting tu lagi besar but orang sure keluar beraya tak pun diorang balik kampung diorang. Other than that, ramailah jugak orang yang sudah meninggal.


Syira : *glamour i*
Me : *texting boypreeeng* huahuahua
Pka: *aku excited aku excited tahun depan aku kena plkn*

HAHAHAHAHA! anyways pka dapat plkn next year so congrats lah ye :*



that's it for now. harap2 lah tahun ni raya lagi awesome ^^v
assalamualaikum
xx

No comments:

Post a Comment

:)