Monday, 29 July 2013

Ramadhan is ending soon

Assalamualaikum peeps.

Tak lama lagi bulan puasa nak tamat, so time akhir-akhir bulan ni orang membusykan diri untuk shopping and segalanya. Family aku selalu get ready awal so takdelah rushing nanti. Usually kitorang before berpuasa dah get ready. Kalau nak keluar fasting month ni memang penat sangat. Takut tak sempat for terawih and so. Lainlah orang yang tak pergi terawih tu lain lah al-kisahnya.

Sebenarnya family aku tak beli pun kuih2 raya ni, malas sungguh. Ibu kata nak buat sendiri tak pun tunggu nenek kasi. My grandmother ni memang suka buat kuih, lagi2 kuih raya. Memang banyak dia buat then nanti dia bagi dekat menantu dia. But this year I might raya dekat Banting dulu. YEYYYYY ADA PKAAAA ADAAA SEMUA. tak sabar nak raya, tangan dah gatal nak duit raya ni. eeehhhhhhh??? hahaha I'm 18 this year so duit raya tu tak tahulah dapat ke tak :(

Tahun ni aku berbaju biru dan hitam. Bukan hitam plain je, dia background hitam then ada pattern bunga. Lawa saaaangat - for me. Time nak beli tu, tengok harga mak datuk!!!! mahalnya. Then I keep convince bangla tu then dapatlah murah sikit, huahuahua... 

Aku taktahu kenapa mak aku nak bercolor biru, sedangkan that's not even my favourite color pun... hish! tapi takpelah, ada je color lain. hmmm i wonder kazen aku guna warna apa lak.. haih tak sabaq nak tengok. Harap2 kak fatin balik lah. Ish kak fatin ni, lupakan kerja tu, balik jelah kampung ): 

Dalam banyak2 raya, aku rindu time kecik2 dulu. Tengok diorang buat ketupat semua lagi meriah dari sekarang. Yelah arwah wan dah takde dengan arwah wan cik. Kalau tak raya meriah sangat, dengan kazen yang belum kawin time tu lagi. hurm kenapalah masa berlalu cepat sangat. kenaaapaaa?!?!?! 

Selalu kalau kat Banting, time-time arwah wan ada, kitorg satu family tidur kat rumah arwah wan. My mum ada 14 adik beradik, but 7 lagi tu stay jauh sebab diorang keluarga tiri and my mum side is 7 jugak, 2 meninggal. So imagine 4 anak arwah wan balik dengan menantu dengan anak diorang lagi and sekarang tambah cucu diorang. omg (It's supposed to be 5 but sorang memang duduk dkat banting so for sure dia tidur rumah dia except pka's siblings la tidur rumah arwah wan) Usually pagi raya, pka and I bangun lewat. Bangun2 tengok orang takde. siot
But now dah tak dah :)
Now lambat bersiap aja. Biasalah dengan kak fatin mendandan tudung dia, sekejap fashion ni kejap fashion tu then mula marah sebab tak jadi. hahaha then dengan syira dengan nak iron rambut but pakai tudung, tak pun cari baju mana satu nak pakai. Japgi pka mengamuk sebab ramai sangat dalam biliknya and semua ddk kat cermin. lastly kak ain dengan suka berlawak, time orang rushing dialah yang mengacau buat lawak but she's the fastest of getting ready. 

Itu baru kitorang, belom campur anak-anak maklang. Kak yatie sure bising and kuat complain. Kalau kak dayah lak, masuk bilik and ckp "eeee lambatnyaaaa" 
pewpewpew :3
cerita pasai ni buat aku tak sabaq nak raya....

Kalau dekat kampung kkb plak lain citenye. My grandma ada 4 je anak and smua laki excpt the last one. This year my aunt tak balik for raya cause she stay in Ireland and dia balik on September :3

So kalau balik, malam raya for sure tengok budak2 main bunga api, takpun pasang pelita. Usually my dad je rajin, yang lain rajinlah jugak but in banting pun my dad yang pasang pelita semua. 
Tapi sebelah my dad tak ramai pun kazen and im the eldest. So agak bosanlah tapi beraya tu best sebab banyak rumah nak kena pegi unless dekat banting, even banting tu lagi besar but orang sure keluar beraya tak pun diorang balik kampung diorang. Other than that, ramailah jugak orang yang sudah meninggal.


Syira : *glamour i*
Me : *texting boypreeeng* huahuahua
Pka: *aku excited aku excited tahun depan aku kena plkn*

HAHAHAHAHA! anyways pka dapat plkn next year so congrats lah ye :*



that's it for now. harap2 lah tahun ni raya lagi awesome ^^v
assalamualaikum
xx

Monday, 22 July 2013

What's your habits?

Hello everyone, I'm here to talk about habits. Well everyone does have their own habits, either good or bad. For example, like one of my cousins, she loves biting her nails and it's a bad habit to do in public cause some people find it disgusting.

Anyways, I think that I've got a lot of habits. One of it is whenever I drink, especially using a cup, my pinky finger will not holding the cup or in another word, it point out. I don't know and I never realize it until one of my friends asking me why. From that day, I'm trying not to do it but sometimes I did it too. So yeah..

Other than that, sleeping. Whenever I went to bed, I always bring a jacket to cover my eyes even my bedroom is totally dark. Fyi, I can't sleep with the lights on except when I'm exhausted and tak sedar apa-apa pun. I really hate when I'm too tired and someone keep waking me up and it make me crossed and cry at the same time. I do not cry like a normal people, aku menangis yang bebel and macam orang tak betul.
It's not a good thing :3

Whenever I'm bored, I don't watch tv. I try to say hi to anyone in my contact as much as I can and talk to them for a few minutes and ignore them because they can't bring the conversation longer. I'm a game addict. I play any kind of games as in video games of course. There this one night my family and I came to my one of my neighbours house, diorang buat kenduri and jiran lagi satu ni suruh aku pergi rumah dia sebab my friends mostly kat sana lepak. So I went lah. Adik kawan aku pun suruh aku duduk sebelah dia, okaylah dah duduk. Suddenly he asked me to play counter strike, ok, mainlah. Hm sampai midnight pun takbalik main game dengan dia -.- Orang kata tak elok duduk rumah orang lama-lama, but my mum tolong kemas2 so aku lepaklah lagipun jiran lagi satu ni pun after midnight ada je budak2 laki lepak. They also never mind of me. Dulu case yang sama, but at the school, my friend lend me his mac, time tu dia baru lepas main game halo. I played and asdfghjk@#$%^&*( IT WAS AWEEEEESOMMMEEEEE. Kalau boleh, aku nak bawak lari mac dia. hahaha. Sekolah habis at 3.30 and I think he lend me at 4 camtu and I played until 5 something. crazycrazycrazy but awesome :p

Itu hak orang takpe ada limit masa. If I played my own game, dari malam ni until malam esok pun boleh tahan mata.. It's not a good habit isn't it? I used to date a guy who is really game addict, his addiction are worst than mine. Dia merajuk, tak bertegur dengan kawan dia sebulan lebih sebab dia kalah -.- funnyfunnyfunny. hahaha sebaik dia tak pernah main game dengan aku, tak pasal2 reason break up sebab kalah hahaha.

that's it for now
chiao
Now Listening : Next To You by Misty Miller

Monday, 15 July 2013

fights

Assalamualaikum :)

Base with the title, what's bout with the fighting?
Well, that's what happened just now, in the office.
I'm not saying that aku nak memburuk-burukkan orang, but somehow I don't really like rude people.
I only rude to someone who rude towards me.
But bukannya aku yang bertekak tadi.
It's about the manager and the salesman.

My dad still doesn't realize about the manager truly colors. Usually workers or employees pretend to be good in front of their boss, like seriously who doesn't?
The salesman cuak sebab he didn't find the car that he's selling, so he asked where is the car.
Agak kelam and mengelabahlah jugak.
Siapa tak mengelabah kalau sesuatu barang tu hilang? Lagi2 if that his/her favorite stuff or orang lain punya.
Lain lah if orang tu tak caring, so s/he won't even give a damn.
At the end, they found the car jugak. Alhamdulillah.

Suddenly the manager came in dan mulalah diorang bertekak.
Dia kata itu bukan tanggungjawab dia and dia nak kena fikir about the workshop car and now nak kena fikir and jaga kereta yang nak kena jual. He said again, "masalahnya sekarang, kereta tu under siapa?"
Well sememangnya under the salesman but the way he said so rude.
The salesman minta tolong sahaja.
I don't want to write more the dialogues. It doesn't matter somehow -- to me.

Whatever it is, manager tu memang ada case.
With my friend and the company. He come and go.
He works for my dad dah lama sangat, since I was really2 young.
I think I was a toddler that time.
He quits the job when my dad had a hard time on economics and he applied to some other workshop in Kuala Lumpur. He even asked the other mechanics including my own cousin to join him.
I don't think they work there for a month or maybe a month more, (I don't remember) then the company sell to other people and fired some of the employees including them.
I think he beg at my dad to get the job back, and now he's the manager.

My mom were very crossed when she knew.
Is like he can do whatever he wants like he is the boss
I don't really like the way he looks at me. Dia pandang semacam, seolah-olah aku ni bukan kerja kat sana or aku ni macam tak layak nak kerja sana. Kadang-kadang, he suddenly speaks in english with american accent which is so weird. He even combined it with british.
Taktahu apa motif dia.

Whatever it is, lantaklah.
It's people's problem and it's not about me
So yeah :3
k then, chiao~
xxx

Friday, 12 July 2013

susahnya couple

hi and assalamualaikum

dah lama dah tak update blog ni, dah masuk bulan ramadhan dah. well uols, salam ramadhan ye? puasa biar penuh, kalau tak boleh tu, alasan mestilah kena munasabah skit. kalau perempuan tu tkpe, dh mmg dikecualikan kalau dpt abc.

tanpa berlengahkan masa lagi, meh back to the topic. kenapa aku buat “susahnya couple” as my post title?!?! well sememangnya couple tu susah. kalau couple tu susah, apa tah lagi kahwin.. kahwin tu lagilah banyak dugaan nye

sebagai kaum hawa, perempuan memang lemah even nampak je garang and tegas. takpun nampak je kuat..tapi kalau dah ditinggalkan atau hatinya dah hancur, menangis jugak akhirnya.

mencari pasangan bukannya mudah ok? kalau setakat nak cari lelaki handsome, hot, comel, kaya dan bergaya tapi kejap je together buat apa? lainlah si perempuan itu kaki main cinta aja..amboi ayat wa.... hahaha

tapi kalau dah takde jodoh tu, takboleh nak buat apa lah kan? janji kita dh berusaha sedaya yang termampu, cukuplah.

perempuan ni perlukan attention dari si lelaki, dan ini bukan bermaksudkan dia seorang attention seeker. kalau dia attention seeker, bukan dari boyfriend dia yang dia perlukan attention, semua orang lah kalau boleh. perempuan kalau dah percaya dekat seorang lelaki tu, dia memang dah tak kisah pasal wajahnya apabila tidak disolek, atau pakaiannya waktu dia mengalami lazy day or bad hair day. Yang dia tahu, si lelaki itu akan sentiasa berada di sisinya walaupun muka perempuan tu dah macam nenek ronggeng. well this is not a joke... fakta ok? fyi to the gentleman or not, jagalah perempuan itu bukan sahaja dia malah hatinya juga. once perempuan dah hilang kepercayaan kepada laki, say goodbye lah. memang lama nak buatkan perempuan mula percaya dan sayang seseorang balik. sebab tu ramai perempuan tak kahwin or jadi pengkid. takpun, buat lelaki ni macam boneka.

tengah hari tadi, ayah uncle ahmad idham bagitahu, kalau cari pasangan jangan tengok yang handsome aja. kalau asyik nak yang handsome, tak lama pun together sebab laki tu dah mula perasan dan bangga sebab ramai sangat nakkan dia. bila dah ramai, dia pun taktahu nak pilih mana so he plays around dengan semua perempuan...Biar orang sayang kita jangan kita yang terkejar2 sayangkan orang yang tak sayangkan kita. Bila orang sayangkan kita, terpulang pada kitalah nak sayang dia or tak. I know about this long time ago and now i choose biar orang sayangkan kita and yes i choose him. tapi kadang2 kita takut sama ada dia dah rasa kita nak dia so dia main2 kan kita. takpun, mudah rasa bosan.

its sad bila perempuan beli baju lawa2 or mahal2, buat hairstyle yang berbeza bila kelua date but lelaki tu tak perasan langsung. lagi sedih bila kita ada problem, dia nak dengar but problem dia taknak bagitahu. takpun, bila kita merajuk, dia ubah topic dan ignore yang kita merajuk. paling2 sedih bila kita hyper, dia mula marah takpun ignore. Ignoreeeeeeeee je semua. haih

i know tak semua lelaki macam ni tapi yang kita selalu jumpa berperangai sama.

Tuesday, 2 July 2013

Reaksi Lelaki Yang Kena Reject - MOSTLY!!!

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.
*being alim for a while*
:p

Sepanjang aku hidup apa yang dapatku lihat bila lelaki kena reject mesti naik angin. Tak faham kak ton dengan mak jemah..



Hahaha, bila diorang dah start marah, aku pulak start gelak. Bukan nak kurang ajar atau main-mainkan hati perasaan seorang lelaki, tapi faham-fahamlah and tanyalah diri sendiri kenapa seorang perempuan tu taknakkan dia. Jangan fikir rupa aje ok? Tengok personaliti diri, mana tau ada something yang perempuan tu taknak ke. Contohnye ; panas baran, kalau marah tahap hingga hendak memaki dan menghina orang, kuat menipu, cepat couple lain bila dah break up. Cara nak move on bukan pergi ke orang lain. Ubah diri to be better person...

Aku memang tak suka bila lelaki flirt2 then esoknya dia keluar dengan perempuan as in dating.. asdfghjkl;lasdfghjklqwertyuio!!!! Tapi apekan daya, terpaksa lah sabar dan redha. Sesetengah lelaki memang tak boleh sabar, dia mesti nak couple dengan seseorang tu. Bila perempuan tu kata she's not ready, laki tu walks away dan pergi ke orang lain. Sepatutnye, dia kena try convince her ke or tunggu ke...
Situasi ni sering berlaku (eceh ayat mcm esei bm je) dan kalau ditanya, jawabnye:

Perempuan : Aku tak ready tapi aku nak dia. Aku takut kalau aku dengan dia, aku tak happy and benda yang aku inginkan tak menjadi.. Aku rasa aku perlukan masa untuk mengenali dia bukan terus couple dan break up nanti

Lelaki: Nak buat apa tunggu? Dia kata dia tak ready.. Aku malu bila kena reject, lebih baik pergi cari perempuan lain. Ramai lagi yang boleh try. Bunga bukan sekuntum kan?

:(

it sad to hear from boys, because imma girl and benda ni selalu happen to me or to my friends. takpun blogger2 lain, diorang pun rasa sama macam ape yang aku rasa. tu yang bile perempuan tu dapat tahu lelaki tu bersama dengan perempuan lain, dia sure heartbroken and said "lelaki semua sama"
Lelaki memang semua tak sama, tapi yang kita selalu jumpa, itu lah yang sama perangai dan tindakan diorang. Nak faham tu memang taklah, memang takkan faham. Benda ni happen every single day.

Sakit hati memang kena tahan. Mana tak kawan2 perempuan aku asyik nangis, takpun kazen2 perempuan aku. Itu yang sebab tak ready, yang reject sebab perempuan tu dah taken tu memang sangat pelik. Guys, you know she's taken why kacau? Then nanti gaduh. FYI, aku tak percaya ayat ni "aku benci betullah mamat tu pergi rampas awek aku" atau "minah tu rampas boyfriend aku" seriously? hahahaha kau ingat perempuan ni mainan nak rampas-merampas? Situasi ni, perempuan tu yang salah, kalau dia sayangkan laki tu dia takkan pergi kat laki lain yang dok kacau dia... Sama dengan situasi lagi satu except it's opposite way.


Situasi lain plak, bila kena reject, humiliate plak perempuan tu. Dude, tak gentle ah weh?? Kau nak dia, bila tak dapat hina2 bagai.. Not a professional way. Memang bunga bukan sekuntum, well just walk away jelah bile dia taknak, dia yang rugi.. You're perfect to be you, orang yang tak accept for who you are tu memang asdfghjkl. Maybe bukan jodoh korang, maybe she's not good enough for you.. Tak boleh sopan? Ni nak marah2 kata "kau ingat kau bagus sangat ke?" dude, kalau dia takbagus, kau takkan nak mengorat dia lah.


So before nak mengorat tu, fikirlah dulu. Some guys, baru introduce dah tanya perempuan tu single ke tak? Well kalau dia taken, kenapa? Kau dah taknak kawan dengan dia semata takut bf dia marah kau? dude, kau takut ke kena marah? Kalau perempuan tu dah tau boyfriend dia panas baran and cepat jealous, kenapa nak layan laki lain? And budak yang baru dia kenal tu, takpayah sampai dah taknak kawan, rileks sudah lainlah kalau kau nak buat something kat perempuan tu (as in ngorat dia ke or hancurkan relationship dia -- tu memang kena takyah kawan. haaa~)...

other than that, aku tak suka kalau orang kat social network tegur aku dan bertanya "boleh berkenalan?" eee skemanya. old school oh. takpun tanya "hi boleh ngorat" pfft, setahu aku time aku darjah or form 2 camtu, mamat yang 20+ yang cakap macam tu.

20 year old guy (or above)in 2006 - "hi, boleh berkenalan?" = ok

20 year old guy (or above) in 2013 - "hi boleh berkenalan?" - weirdo


haih,
okay thats it
chiao
xxx